Bu Blogda Ara

19 Ocak 2022 Çarşamba

Benim regülatörüm çok derinlerde de çalışır mı?

 Az buçuk malzeme bilgim olduğuna inananlarla yaptığım sohbetlerde çok sorulur :  

-Benim regülatörüm çok derinlerde de çalışır mı? 

Çoğu regülatör sportif dalış limitleri içerisinde performans göstermek üzere tasarlanmıştır ve bu görevi de başarıyla yaparlar. Bunu yaparken pistonlu ya da diyaframlı tipten olması arasında kayda değer bir fark olmaz ancak dengeli tipten bir regülatörün diğerlerine oranla bir üstünlüğü söz konusu olabilir. Dengeli tipten bir birinci kademe tüp basıncından bağımsız çalışır. Bunun anlamı dengeli tipten birinci kademenin tüp basıncınız ne olursa olsun hava ihtiyacını karşılayacak olmasıdır. Halbugi birinci kademe dengeli tipten değilse tüp basıncı düştükce regülatörün sağladığı havanın basıncı da düşer. Düşen basınçla bereber soluma direncinin artması da kaçınılmazdır. Soluma direncinin artması elbette ki hayati öneme haiz bir konu değildir ancak dalış konforunu etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Derinlere inildikçe suyun sıcaklığı düşer, artan ortam basıncıyla birlikte soluduğunuz havanın yoğunluğu artar. 10 metre derinlikte soluduğunuz 1 litre havanın yüzeydeki hacmi 2x1=2 litredir. 50 metre derinlikte yüzeydekine göre 6 kat daha yoğun bir hava solunur. Bu mantıkla 200 metre derinde yüzeydekine göre 21 kat yoğun bir hava söz konusudur. Daha derinlerdeki yoğunluğu da siz tasavvur edin… Şimdi size derinlere doğru giderek yoğunlaşan, kıvamı artan hava söz konusu olduğunu söylüyorum. 400 metre derinlikte havanın kıvamının sudan daha yoğun olduğunu söylersem pek de yanlış olmaz. Şimdi gelelim soruna. Alçak basınç çıkışındaki 3/8” çaptan bu yoğunluktaki hava anında geçer mi? Tabii geçer dediğinizi duyar gibiyin, peki anında geçer mi? Emin olmayın! Bu yoğunluktaki hava ikinci kademenin bağlı olduğu hortuma gecikmeli olarak ulaşır. Bu gecikme de soluma hızınıza ayak uyduramayabilir ya da kesin bir dille soluma ihtiyacınızı anında karşılayamaz. Şimdi ben size sorayım, regülatörünüz 400 metrede çalışır mı? Elbette 400 metrede hava solumanız mümkün değildir ve bu nedenle yukarıda anlattıklarım abartılı gelebilir. Ancak cümlelerimde geçen hava yerine uygun bir soluma gazının ismini yazarsanız da ilgili gazın yoğunluğuna bağlı olarak bir düzeltme yapmak gerekebilirse de, konunun özü değişmez. Bu konunun özü, bazı regülatörlerin ikinci kademe çıkışlarının 3/8” yerine ½” olmasının sebebini de açıklar.

Gelelim pistonlu regülatörün soğuk su dalışlarına uygun olmadığı yönündeki şehir efsanesine : Maalesef bu konu yıllarca 1 yıldız eğitim kitaplarında yer almasına rağmen günümüz tasarımları için geçerli değildir. Pistonlu tipten regülatörler de en az diyaframlı tipler kadar soğuk su dalışlarına uygundur. Birinci kademe içerisindeki parçaların donarak işlem görmez hale gelmesi pek de olası değildir. Kaldı ki hem pistonlu tipten hem de diyaframlı tipten regülatörlerin soğu su dalışlarında kullanılmak üzere imal edilmiş soğuk su kitlerini tüplü dalış mağazalarında görebilirsiniz. Soğuk su dalışları için bir ilave bilgi de birinci kademenin metaliyle ilgili… Klasik regülatörler savurma döküm tekniğiyle pirinç-bronz’dan yapılır ve bu metalin ısı iletkenliği hiç de yabana atılmayacak mertebededir. Oysa tamamen masif paslanmaz çelikten imal edilen regülatörler de vardır. Paslanmaz çelik düşünebileceğiniz en kötü ısı iletkenidir. Isıyı az geçirmesi demek dış ortam sıcaklığının pek de birinci kademe içini etkilemeyeceği anlamına gelir. Soğuk su dalışlarına daha uygun olduğunu düşünen kaynaklar olmasına rağmen ben buna inanmayanlardanım. Tüpten gelen basınçlı havanın ağustos sıcağında bile değdiği yerde kar yanıklarına neden olduğunu bilenlerdenim. Kısaca tüpten gelen havanın soğukluğu yanında ortam sıcaklığı hikayeden öte geçmez.

Çoğu sualtıcı pistonlu tipten regülatörleri, diyaframlı tipe nazaran daha az iç parçaya sahip olduğu için tercih eder. Bu son derece doğru mantıktır. Ne kadar az parça, o kadar az arıza olasılığıdır ancak günümüz teknolojisi ile yapılan bazı birinci kademelerin içindeki parça sayısı, pistonlu tiplerden daha fazla değildir. 

Bütün bu anlattıklarıma rağmen “Size güven veren regülatör iyidir” diyerek konuyu bitirmek istiyorum. Bu cümle bazen marka, bazen model, bazen tasarım bazen de sadece görünüş demektir. Sizi çekiyorsa mesele yok!

İyi dalışlar,

Tüplü Dalıştan Anladığım

Tüplü Dalıştan Anladığım


  1.       Tüplü dalış camiasında yanlış kişiler, yanlış davranışlar cirit atıyor olsa da tüplü dalış keyif veren bir aktivitedir.   

  2.       Emin olmadığın hiçbir şeyi denememeliyim, yarım yamalak bildiğin konuda ahkam keserek daha deneyimsiz balıkadamları yanlış yönlendirmemeliyim.  

  3.       80 yaşında dalan balıkadamların varlığını bilsem de ciddiye almıyorum. Tüplü dalış hayatının, birisinden nefret etmeye değmeyecek kadar kısa olduğuna inanıyorum.

  4.       Sualtında bir problem yaşadığımda bana brövem değil dalış eşim yardımcı olacak. Dalış eşi konusunda seçici olmalıyım.

  5.       Uykusuz uzun bir seyahat sonundaki kış dalışının sığ derinliklerde dahi azot narkozuna davetiye çıkaracağını unutmam.   

  6.       Her balıkadamla aynı eğitimi alıp aynı deneyimi edinmedim, tüplü dalış kuralları dışında her şeyin tartışılabileceğini unutmam.

  7.       İlla ki taviz vermem gerekirse bu kurallardan değil dostluğumdan olacaktır.

  8.       Malzememde kusur varsa bu benim kusurumdur, malzemenin değil.      

  9.       Tüplü dalış ucuz bir aktivite değil, her ay gelirimin bir kısmını ayırmam gerekir ancak çocuğu için ayırdığı parayı dalışa harcayan ahlaksızların da olmayacağım.

  10.      Söz konusu tüplü dalış ise karşı koyamayacağımı unutmam.  

  11.      Hatalarımı kabul etmeliyim  ki onlardan arınabileyim.

  12.      Paletsiz ya da ağırlık kemersiz suya girdiğimi diğer balıkadamlardan  gizlemem daha komik olabilir. 

  13.      Dalış birikimlerimi başkaları ile mukayese etmemeliyim, diğerlerinin birikimlerini tam olarak bilemem ki…

  14.      Limitlerin ötesinde bir dalış söz konusu ise dalan grubun içerisinde ben olmamalıyım. 

  15.      Göz kırpacak kadar bir zamanda herşey değişebilir ancak  tanrı asla göz kırpmaz.

  16.      Sualtında heyecanlanıp nefesim sıklaştığında, nefesim regüle olana kadar bekleyip sakinleşmeliyim. Tabii ki heyecan nedenim tüpümdeki havanın bitmesi değilse…

  17.      Denge yeleğin üzerinde ihtiyacım olan her şeyi bulundurmalıyım ancak hiç ihtiyacım olmayacak tek bir şey dahi bulundurmamalıyım.   

  18.      Sualtında yaşadığım problemler eğitimimi pekiştirip beni ustalaştırır. Öldürmeyen her şey beni keskinleştirir. 

  19.      Keyifli dalışlar yapmak için asla geç kalmış olamam. Bu tamamen bana bağlıdır.

  20.      Dalışa hayır diyene israr etmek kendimi riske atmaktır, denemem bile…   

  21.      Yorgun dalmanın risklerine karşı dalış öncesi dinlenmeyi ve olası sıvı kaybına karşı özellikle yazları yeteri kadar su içmeyi unutmam.   

  22.      Hazır olduktan sonra akıntıda dalmanın sakıncasına inanmam.   

  23.      Eksantrik şekilli paletleri kullanmadan onlar hakkında fikir yürütmem, yargıya varmam. Denemenin acemice olduğunu düşünmüyorum.   

  24.      Balıkadam kafasıyla dalar, fiziğiyle değil ama gene de fizik olarak dalışa hazır olmalıyım. 

  25.      Hangi yönetmelik ne yazarsa yazsın sadece kendime değil dalış eşime karşı da sorumluyum.

  26.      Çözdüğüm her problem beni keskinleştirir ancak kendime güvenin de bir sınırı olmalı.

  27.      Hayat ve sağlık tek seçeneğim olmalı.

  28.      Sualtında çözebildiğim hiçbir probleme aldırmam. 

  29.      Ben kurallara uyarım ve başkalarının bu davranışım hakkında ne düşündüğüyle asla ilgilenmem.   

  30.      Zamanla her şey olur, ustalaşmak için acele etmem.   

  31.      Anı yaşamak güzeldir ve allahtan problemli anlar sürekli değildir.   

  32.      Kendimi fazla ciddiye almıyorum, kimsenin beni ciddiye aldığını da düşünmüyorum.   

  33.      Mucizelere inanırım ve mucizelerin de en fazla sualtında görülebilir olduğunu düşünürüm.

  34.      Navigasyonda başarı olmazsa olmaz değildir, 50 bara geldiğimde tekneyi aramak yerine su üzerine çıkarım. Bırak başkaları bunu acemiliğime versin… 

  35.      Başkalarını eleştirerek ustalaşmak imkansızdır, ben kendime bakarım.

  36.      İki seçeneğim var: "Erken ölmek" ya da "Dalarak yaşlanmak"... 

  37.      Sualtında yapılan her türlü şakayı ciddiye alırım. 

  38.      Sonuçta gerçekten önemli olan tüplü dalışı sevmiş olmamdır ve tabii sevdiğim aktiviteyi yapabilmek.

  39.      Diğer balıkadamların da gördükleri o an içindir, canlıların beni bekleyeceğini düşünmem bile, ancak şansım varsa görebilirim…

  40.      Teorik bilgiler olası problemlerin çözümünde anahtardır, teorik bilgim güçlü olmalı.

  41.      Zaman zaman eğitimde öğrendiğim becerileri tekrarlayarak kas refleksi haline getirmeliyim. 

  42.      Henüz en iyi dalışımı yapmadığıma inanıyorum.

  43.      Kendini iyi hissetmiyorsam dalmam, açıklama yapmak zorunda değilim.

  44.      Platforma daha önce gelmiş balıkadamların suya girmelerine zaman tanımalıyım.

  45.      Hediye paketinde olmasa bile, her dalışım tanrının bana bir  hediyesidir, şükürler olsun.

  46.      Deniz gurur kaldırmaz, mütevazi olmalıyım.

  47.      Hocalarımın deneyimlerinde faydalanmak her ne kadar sende hocada olsan da hala bir bir balıkadamsın.                                                        

 


İyi Dalışlar

(Mehmet Avadan hocadan alıntıdır.)

10 Ocak 2022 Pazartesi

Meridian Adventure / Sığacık

 


Meridian Adventure / Sığacık

 

Sığacık, İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı bir güzel ilçemizdir.. 1522 yılında inşa edilmiş bir Osmanlı kalesi olan Sığacık Kalesi ve Teos antik kenti sınırları içerisinde yer alır. Sığacık, Seferihisar merkezine uzaklığı 5 kilometreden azdır. Kuzeye bakacak şekilde küçük bir yarımada üzerinde yer almaktadır

Tarihi 1520 yılına kadar dayanmaktadır. Sığacık içerisinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri Sığacık Kalesidir. Ayrıca kalenin hemen dibinde Sığacık Limanı yer almaktadır. Tarihi seven kişiler ise Teos Antik Kentine giderek M.Ö 1000 yılında kurulan bu özel alanda dolaşabilir, tarih şöleni yaşayabilirler. https://goo.gl/maps/TQaRZfcPSEFthNZP8 

Ayrıca en önemli plajlarında olan Ekmeksiz tabiat parkına ,  Akkum ve Akarca Plajlarına giderek tatilinizi renklendirebilirsiniz.





Sığacık Nerede?


Sığacık İzmir ilinde yer alan, küçük bir kasabadır. Sığacık Seferihisar'a bağlı bir mahalledir. Sığacık içerisinde birçok pansiyon ve otel yer almaktadır. Kişiler dilerlerse Kaleiçi bölgesinden veya etrafta ki pansiyonlarda kalarak sakin ve kültür dolu bir tatil geçirebilirler. Sığacık içerisinde kafe, restoran ve balık restoranları bulunmaktadır. Her yıl birçok yerli ve yabancı turist ağırlayan Sığacık kaliteli gezi yapmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir yerdir.

Sığacık’a Nasıl Gidilir?

Sığacık, Seferihisar içerisinde 5 kilometre uzaklıktadır. İzmir’in merkezine ise 52 kilometre, İzmir Havalimanı’na ise 70 kilometre uzaklıktadır. Kişiler İzmir’den araçla, bir saat içerisinde Sığacık’a gidebilirler. Kişiler dilerlerse İzmir Büyükşehir Belediyesi otobüslerine binerek, kolay bir şekilde buraya gidebilirler.

Sığacık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sığacık’ta her yıl Haziran aylarında festivaller ve şenlikler düzenlenmektedir. Turgut Köyü’ne giderek, lavanta şenliklerine katılabilirler. Seferihisar Belediyesi her yıl birçok şenlik düzenlemektedir. Teos Antik Kenti içerisinde bulunan alanlara gidebilir, Sığacık pazarına uğrayarak kendinize hediyelik eşyalar bakabilirsiniz. Kale Meydanı etrafında yaz aylarında konserler olunmaktadır. Her Pazar kale meydanında kurulan pazarda yakın köylerden gelen taze meyve sebzeleri satın alabilirsiniz .Ayrıca birçok diziye ve filme konu olan Sığacık ve çevresinde gezilebilecek kafanızınız dinleyebileceğiniz bir çok nokta mevcuttur. Pazar günleri Kale içinde gezerken alabileceğiniz müthiş kokuların cazibesine kapılabilirsiniz börekler çörekler sarmalar baklavalar her evin önünde kurulan tezgahlarla satışa sunulmakta olup daha dolanırken bu kokular ile doyabilirsiniz Kale ve etrafında bulunan kafelerde bu aldığınız ev yapımı taze ürünlerin keyfine bu kafelerde hem denizin güzel sesini dinleye dinleye oturarak bakabilirsiniz.




Sığacık Mandalina Festivali

Sığacık’ta her yıl mandalina festivali yapılmaktadır. Bu senede 21 inicisi düzenleniyor. .Genel olarak festivaller kasım ayına doğru tercih edilmektedir. Bu seneye özel aralık ayında yapıldı  .Yerli mandalinayı tanıtan bu festivalde birçok farklı gösteri olmaktadır. Dans, ikramlar , konser ve şenlik  olan bu festival içerisinde çeşitli ödül organizasyonları da olmaktadır. Mandalina Güzeli, En İyi Mandalina ve En İyi Mandalinalı Yemek gibi dallarda o yıl ödüller verilmektedir.



Sığacık Lavanta Festivali

İzmir ilinin Sığacık’a bağlı Seferihisar ilçesinde yılın her mevsiminde düzenlenen şenlik ve festivallerde eğlenmek oldukça keyiflidir. Bu festivallerden biri de Lavanta şenliğidir. “Mis kokulu şenlik” sloganı ile yapılan bu festival, Seferihisar’ın Turgut köyünde düzenlenmektedir. Değişik gösteri ve halk oyunlarının da yapıldığı Lavanta Şenliği her yıl Haziran ayında düzenli olarak yapılmaktadır.

 




Sığacık Teos Antik Kenti

Sığacık Teos Antik Kenti içerisinde ve çevresinde birçok zeytin ağacı yer almaktadır. Kişiler doğa yürüyüşü yapmak için, fotoğraf çekmek veya tarihi bir alan gezmek için bu antik kenti tercih edebilirler. Sığacık’ın en önemli tarihi alanları arasında yer alan bu yer M.Ö 1000 yıllarında kurulmuştur. İonialıların kentlerinden biridir. Kent içerisinde Dionysos Tapınağı bulunmaktadır. Şarap Tanrısı Dionysos için yapılan bu tapınak, Şarap Tanrısı adına yapılan en büyük tapınaklardan biridir.
https://goo.gl/maps/TQaRZfcPSEFthNZP8

Teos, 12 İon kentinden biriydi. Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan kent Ege Denizi kıyısındaki konumu sayesinde asırlar boyu deniz ticaretinden gelir elde etmişti. Kazılarda bulunan verilere göre Teos’ta ilk yerleşimin M.Ö. 1000 civarına gittiği ortaya konmuştur.

Teos ismi kurucusu olan Athamas’ın kızından gelmektedir. Efsaneye göre; Athamas kenti kurmak için yer aramaktadır. Bu sırada kızı Area’yı oyun oynaması için bir yere bırakmıştır. Area oyun oynarken taşları üst üste dizip ev yapmıştır. Babası Athamas geri geldiğinde ise babasına “Şehri kuracağımız yeri ben buldum” demiştir. Bunun üzerine kent buraya kurularak Area’nın söylediği ilk kelime olan “Teos” ismini almıştır.

M.Ö. 7. yüzyıl başlarında Teos bir şehir görünümü almaya başlamıştır. Teoslular deniz ticaretinde hız kazanmaya başlamışlar, Mısır’dan tahıl, Trakya’da kurmuş oldukları Abdera şehrinden de çanak-çömlek, gümüş ve şarap ticareti yaparak zenginleşmişlerdir. Panionion Birliği’ne üye olan Teos 12 İon kentinin önde gelen kentlerinden biri olmayı başarmıştır. Hatta Miletli ünlü matematikçi Thales, 12 İon kentinin merkezinin Teos olmasını önermiş fakat kabul edilmemiştir.

Teos’ta M.Ö. 545 yılında Pers egemenliği görülmektedir. Attika-Delos Birliği’nde yer alan Teos, Perslere karşı diğer üyelerle birlikte hareket etme kararı almıştır. Her kent bu birliğe vergi ödemiştir ve Teos o dönemde payına düşen 600 drahmi parayı düzenli olarak ödemiştir. Yani kentin o dönemde de belli bir zenginliği vardır.

 

Büyük İskender’in gelişine kadar Teos, Pers egemenliğinde kalmıştır. Büyük İskender’in Teos’ta bulunduğu hakkında bilgi olmasa da, İskender’in Teos ve İzmir’i (Smyrna) bir köprü ile bağlamayı tasarladığı aktarılır.

Büyük İskender’in ölümünün ardından sırasıyla Antigonos’un, ardından Lysimakhos’un, sonrasında ise Seleukoslar’ın egemenliğine geçmiştir. Teos, M.Ö. 229’da Pergamon (BergamaKralı I. Attalos’a verilmiştir. Bu dönemde yani M.Ö. 3. yüzyılın sonuna doğru burada ilk kez Dionysos Sanatçılar Birliği kurulmuştur.

Sanatçılar Teos’u birliğin merkezi kabul etmişlerdir. Bu birliğe bir takım özel haklar tanınmıştır. Bir asırdan fazla Teos’ta barınan Dionysos Sanatçılar Birliği başlangıçta kent için faydalar sağlasa da zamanla iki taraf arasında sorunlar doğurmuştur. Birlik kentin gelirine ortaktır ve bu da bir zaman sonra problem haline gelmiştir. Nihayetinde Sanatçılar Birliği önce Efes’e, ardından da Teos ve Lebedos arasında yer alan Myonnesos’a sürülmüştür ve Teos’un birlikle olan bağı tamamen kopmuştur. Şairlerden Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamış ünlü kişilerdir

Teos, Bergama Krallığı’nın ardından M.Ö. 133’te vasiyet yoluyla Roma’nın eline geçmiştir. Roma döneminde kent bir müddet zengin günlerine devam etmiştir. Lakin M.Ö. 1. yüzyılla beraber kentte ekonomik sorunlar baş göstermiştir. Küçülen kenti ayakta tutan Dionysos Tapınağı olmuştur. Ta ki paganist inanışın yerini Hristiyanlık alana kadar. Hem Hristiyanlığın kabul edilmesi, hem de Ephesus (Efes) ve Smyrna (İzmir) gibi limanların daha çok önem kazanmasıyla Teos çöküşe geçmiştir. Kent yavaş yavaş terkedilerek tarih sayfalarına ve toprağın altına gömülmüştür.

 


Sığacık Myonnessos Adası ( Çıfıt Adası )

Sığacık merkezine 25 km mesafede, Doğan bey beldesinde küçük bir adacık üzerinde, Aydınoğluları Beyi Cüneyt tarafından yaptırılan kale, Osmanlı Sultanı II. Murat’ın hükümdarlığın da en güçlü dönemini yaşamıştır.

Yıkık durumdaki kaleyi görmek isteyenler sahilden 80 metre mesafede 25-30 cm derinliğinde bir sudan geçerek adaya ulaşabilirler. Adanın güney kısmında kaleye ulaşmak isteyenlerin 62 metreye tırmanmaları gerekir. Doğa tutkunları için eşsiz bir rotadır.

Sıgaçık Sıcak su ve kaplıcalar

CUMALI ILICASI: Su sıcaklığı 55 – 65 derece arasında değişen Cumalı Ilıcası Seferihisar’ın 15 kilometre güney doğusundaki Kovacık köyü eteklerindedir. Bol miktarda karbondioksit ihtiva eden tuzlu suyu romatizma, cilt ve üst solunum yolları ile kırıkların tedavisinde etkili olmaktadır.

KARAKOÇ KAPLICASI: Seferihisar’ın 17 kilometre güney doğusundaki Kavak dere Köyü yakınında bulunan Karakoç Kaplıcası’nın sularında bol miktarda karbon dioksit, sodyum klorür ve bikarbonat bulunur. Romatizma, cilt ve raşitizm hastalıklarının tedavisinde etkilidir. İçme suyu olarak kullanıldığı ise mide ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir.

KELALAN ILICASI: Seferihisar’ın 20 kilometre doğusunda bulunan ılıcanın sıcaklık derecesi çok yüksek suları romatizma ve deri hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

Sığacık da Dalış

 

Sığacık eğenin güzel bir balıkçı kasabası son dönemde aldığı güzel yatırımlar ile öne çıkan bir deniz üssü olma yolunda ilerliyor . Güzel sakin bir kasaba kıyı şeridimizin önemli noktalarında biri olacak artık yeni yapılan yollarla ve büyüyen marinası ile öne çıkarken. Sadece mandalina bahçeleri değil üzüm bağları zeytin ağaçları değil evet artık dalış içinde Türkiye’de tercih edilen bir nokta olacak ve yakın gelecekte yurtiçi misafirlerimizin yanında yurtdışından dan da çok fazla misafirin Sığacık a gelerek dalış yapacağını çok net söyleyebilirim.

Daha çok yeni bir tesis olan Ekmeksiz tabiat parkına komşu olan bu özel site içeride yabancı misafirlerimizi ağırlayan bir yatırım olarak öne çıksa da gelişmeye açık gelecek senelerden adından çok söz ettirecek o kesin. Meridian Adventure sadece Türkiye’de yatırım yapman bir şirket değil  Raja ampatta da kendi resort u olan bir şirket sadece su sporları ile ilgilenmiyor .Kendini Denize Adamış bir ekipten bahsediyorum . Çok profesyonel bir akademiye sahipler. Burada yetiştikleri öğrenciler tüm dünya okyanuslarında ve denizlerinde yelken açarak çalışmaya devam ediyorlar. İlk i Raja ampatta olan dalış okulunun bir eşini de türkiyede kurmaya karar veridiler ve 2021 yazında getirdikleri iki bottan ilkini suya indirdiler.




Bu bot Türkiye’de benzeri olmayan bir bot . nedenleri anlatmaya çalışacam sizlere alışıla gelmiş bir bottan bahsetmiyorum . üstünde 2 tane 250 beygir güç veren motorları var . evet yanlış duymadınız 250 beygir iki tane dıştan takma motor suda ki hareket özgürlüğünüz herhangi bir dalış noktasına varmak istediğinizde hangi hava şartında olursanız olun , inanılmaz hızlı, özel olarak dizayn edilmiş Botun genel uzunluğu 10.6 m olup genişliği 3.25 m’dir. 1.95 m’lik iç genişlik ve çapa yuvasından motor yuvasına kadarki 7.4 m’lik uzunluk teknenin üzerinde hareket ve donanım istif etmek için bol bol yer sağlar. Teknenin maksimum taşıma kapasitesi 22kişi veya 3650 kg’dir. Ama tekneye 10 kişi ile dalışa çıkmak çok daha güzel oluyor artı ekip le tabii .



Kumanda merkezi teknenin ön tarafına yerleştirilmesi sayesinde kaptan seyir için engelsiz bir görüş alanına  ve bunun yanı sıra bağlamak ve demir atmak istediğide pruvaya bulunan yolcuları rahatsız etmeden ulaşma olanağı sağlıyor .





Sabit baş ve kıç alüminyum denge çubukları içinde saklanmış olan katlanır yüzme merdivenleri içeriyor. Sökülebilir bir güneş tentesi Botun üstünde  hemen dışına kadar uzanan gölgelik sağlıyor. Sadece bu Bota özel dizayn edilmiş Tüp Rafları mevcut bu tüp rafları sayesinde 32  adet alüminyum tüp taşıyabiliyor.bu da size istenirse 16 kişinin aynı anda dalış yapma imkanı veya 10 kişinin 3 tane güzel dalış yapma imkanı veriyor .,



Radar tarayıcısı, VHF ve AIS antenleri içeren direk donanım, konsolun hemen üzerinde bulunmakta olup, Konsol üzerinde  donanımın içinde  navigasyon sistemi derinlik ölçer balık bulucusu olan bir Simrad radar sistemi mevcut.  Ayrıca  pusulası , otomatik pilotu olan , AIS ve DSC VHF üniteleri içeren bir kaptanın kullanmak zevk alacağı bir bottan bahsediyorum. Kullanımı bir o kadar keyifli ki bu bot dalışı konforuna dönüşüyor.



Biraz tesisi ve dalış nasıl oluyor anlatmak istiyorum.

Öncelikle tesis içine sadece dalışa gelen misafirler alınıyor dışardan kimsenin girmediği bu özel bir tesise girmeden önce araç plakanız ve sizi güvenliğe bildirmiş olmaları gerekmekte tesise giriş için burası bir site çünkü .Eğitim mi alçaksınız deneme dalışımı yapmak istiyorsunuz burası bunun için çok uygun . neden mi bir kere anlatmaya devam edelim. önce sizinle gerekli formları doldurmak için eşsiz güzel kahvelerinin olduğu ve ev yapımı dondurmaları satıldığı küçük bir kafede misafir ediyorlar. Eğer eğitim veya bir sunum yapılacaksa dershane gidiyoruz. Dershanede aynı anda 12- 14 kişiye çok rahat bir ortamda ders anlatma sansınız mevcut  dev ekran yazılabilir masalar mevcut , evet dersimizi dinledik ve ilk brifingimiz aldıktan sonra havuz başına geçiyoruz.

Evet buraya gelirken sadece mayonuzla gelmeniz bile yetiyor çünkü tesis içindeki dalış merkezinde Türkiye de tek olan Aqualung dalış merkezi olma ve Aqualung marka ürünlerin kullanıldığı  ve gelen bütün misafirlerine üst sekment dalış malzemeleri ile donatılıyorsunuz. Tabanlı Patik arkası açık palet, 3 değişik model maske, sırttan şişme bir denge yeleği ,özel bir regülatör seti , 7mm bir önden fermuarlı dalış kıyafeti sizin adınıza ayrılmış bir şekilde sizin monte için (eğer eğitimde iseniz )yok dalış a geldinizse bağlanmış olarak hazırlanmış bir şekilde sizi bekliyor havuz başında yada botta sizin için hazırlanan bölümde monte edilmiş bir şekilde evet unutmadan kendi dalış malzemenizle geldinizse onlar siz kafede evrakları doldururken  onlar yolla çıkmış bota gitmiş ve monteleri yapılmış oluyor.

Havuz gene bu tesise özel ozonla temizleniyor 50 metre uzunluğunda 25 metre genişliğinde 1,20 metre derinlikten başlayan 6 metre derinlik te sonlanan tüm deniz dalışlarınızı deneme dalışlarınız her seviyesini tamamlama imkanı veriyor . Tam anlamı ile eğitim için düşünülmüş bir havuz . Havuzda gelen misafirler için küçük birde kaydırağımızda mevcut . çünkü Dalış için gelen arkadaşlarının eşleri ve çocukları tesisin tüm imkanlardan faydalanabiliyorlar. Havuz başında güzel bir bar mevcut yemek için kahve için dalış sonrası keyif alabileceğiniz her şey var evet soğuk bir bira bile içebilirsiniz dalışlar bittikten sonra neden olmasın .

Deneme dalışı ve ya dalışa gelen misafir elektrikli araçlar ile sahile iniyor. Tesis içinde sadece elektrikli motorlar ve golf araçları kullanılıyor yeşil bir tesis çünkü ,iskele de özel bir platform mevcut deneme dalışı yapacak misafir rahat rahat suya girsin diye sadece bu düşünülmemmiş suda verilecek oyuncaklar ve suya daha rahat girilsin diye düşünülmüş bir platform var  burada hazırlayıp suya girebiliyorsunız. Yada bot a geçmek için transfer botunuzu bekliyoruz. .

Dalışa normalde saat 10 da çıkılıyor ekstra bir durum mevcut değilse iki dalışı yaprak saat 1 de kara ya dönmüş oluyor Dalış Botumuz, sizde günün geri kalan kısmında tesisin tadını çıkartabiliyorsunuz yada su sporları ile vakit geçirebiliyorsunuz. Yelken ,sualtı scooter ı fly board , jetbooat yapabilir yada plajda güneşlenebilirsiniz. Bu arada bot yıkanmaya gidiyor sizin de malzemeleriniz de yıkanıp kurutuluyor, eğer dalışa bir gün sonrada devam edeceksiniz ertesi gün için hazırlanıyor . Burda denizin ortasında yapılan özel bir tesisatla tatlı su mevcut ve Bot temizlenip kapatılıyor ertesi gün için. Ekip ertesi günün planı için hazırlanmaya başlıyor siz ise restoranda günün değerlendirmesini yapmak için aileniz ve ya arkadaşlarınızla buluşup gün geri kalanında ne yapmak istiyorsanız onu planlıya bilirsiniz . Ekip ise Ertesi gün Dalış arasında sunulacak meyveler ve dolacak  tüpleri var .

iki dalış planı yaparak  dalışa çıkılıyor her hava şartında çok rahat bir şekilde dalış yapmaya imkan veriyor Sığacık ilk dalış noktasında sonra bot istenirse Ekmeksiz koyuna girerek su üstü beklemesini yapıyor ve bu arada hazırlanmış meyve ikramı yapılıyor çay ve kahve ücretsiz sunuluyor, soğuk su devamlı mevcut ekip siz bunları yerken ve içilerken tüm malzemenizi değiştirerek ikinci dalışa hazırlıyor siz sadece dalış keyfine varın diye, misafirler  sadece dalışın güzelliğini tatsınsın diye. Botta sudan çıktıktan sonra havlunuza sarılıp bottun karaya dönmesi ile gün başka bir şekle bürünüyor. İster plajda yada iskelede su sporları faaliyetlerine katılabilir yada hiç tatmadınız deneyimleri deneme şansınız var firmanı kendi distribütörü olduğu flite deneyebilirsiniz. Tabii ki su sporları seçeneklerde mevcut yada dalış sonrası güzel bir yemek için yakın restorana gidip dünya mutfağının değişik tatlarını eşsiz şeflerin elinden deneyebilirsiniz. Hatta önünde güneşlenebilir dinlenebilirsiniz. Yada isterseniz havuzda oturabilirsiniz. Günün yorgunluğunu bu güzel sessiz sakin tesiste geçirebilirseniz.


Padi 5 star dalış merkezi olan dalış merkezimiz tüm kursları yapmaya yetkilidir .ileri tüm kurslar için tüm imkanlarımızda mevcuttur. Türkiye'de tüm dalış merkezleri gibi bizde hem Cmas eğitmeni ve rehberleri bünyenizde çalışmaktadır.







Dalış noktaları hakkında biraz bilgi vermeye çalışayım .



En iyi dalış noktalarına tesis çok yakın bu avantajlı konum sayesinde bottun üstünde çokta vakit kaybetmeden dalışa gidebiliyorsunuz. Hatta iki tanesine yüzme mesafesi.

Lego hill : Bir taş grubu başlangıç seviyesinde itibaren dalınabilecek en iyi dalış noktası tesise yüzme mesafesinde ve inanılmaz canlı bütün Ege’de görmeniz gereken balık türlerini burada deneyimleme sansınız var .

Teos corner : gene tesise çok yakın bir konumda bulunan başka her seviyede dalış arkadaşlarımızla dalınabilecek güzel renklere sahip bir dalış noktası hatta şanslı iseniz fokları görebilirsiniz.

Telegraf Taşları : Tesise gene yüzme mesafesinde olan sıra taşlardan ve kovuklardan oluşan bir başka keyifli dalış noktası burada da şanslı iseniz foklarla karşılaşma şansınız var çünkü bu taşlar içinde güzel mağaralar var.

Canyon : En meşhur dalış noktası her seviyede dalış misafirimizle dalış yapabileceğimiz başka bir güzel nokta yaklaşık bir kilometre uzunluğunda olan bu dalış noktası canlılık ve sualtı görselliği olarak çok canlı  4 ayrı nokta dan dalış yapma imkanı sunuyor içinde kovukları olan topuk taşlarını olduğu bir Osmanlı çapasının bulunduğu ve hatta çok özel mercanlarının olduğu 4 yada 5  dalışta bile bitmeyecek bir dalış noktası .

Batıklar : iki tane batığımız var bölgede biri yapay biri gerçek olmak üzere sahil güvenlik batığı yapay resif projesi kapsamında batırılırmış ama şans eserimi yoksa bir kaza ile battığını bilmiyorum birde balıkçı batığımız mevcut biraz üst seviye dalgıçlara seslenen batık üstü 24 metre altı 34 metrede iskele tarafına doğru yan duran ama çok güzel bir popülasyona sahip fotoğraf çeken dalış arkadaşları için güzel poz veren bir batık .ilerlemek isteyen dalış arkadaşları için iyi bir eğitim noktası hem batık dalış hem de derin dalış eğitimi için ideal imkanlar veriyor .

 


Cifıt Adası dalış merkezlerinin çok fazla gitmediği çok özel bir dalış noktası eşsiz güzel bir duvar sahip ve suyun altında bir çok sürprizle karşılaşabilirsiniz .  güzel bir sualtı vadisi dalışta sizi başka noktalar götürebilir. iki ayrı noktada dalış imkanı sunan bu güzel ada eski bir kale kalıntısı barındırıyor üstünde sua altında ise halen güzel buluntularda denk gelebiliyorsunuz. Duvar ve üstü çok canlı derin tarafta ise ol anüstü güzel balıklar sizi karşılıyor .her seviye dalış için imkan sunan bir efsane olabilecek kadar özel bir dalış noktası iki dalış arasında ise size farklı bir deneyim sunmaya yakın olan su içinde sıcak su mağarasına götürüyoruz iki ayrı noktada biri küçük biri büyük büyülü bir sıcak su mağarası size eğlenceli bir su üstü zamanı geçirmenizi sağlıyor. Elbisenin bile üstünde size kayalrın ve suyun sıcaklığını hissedebiliyorsunuz yazın sıcaklarda sauna ama ilk bahar ve sonbaharda güzel bir serinlik sunan bu su altı sıcak su mağarası size sığacaktaki dalışı farklı kılan özelliklerden biri.

Sığacık son dönemde İstanbul ve diğer şehirlere yakın olması sayesinde sualtı güzellikler ile öne çıkmaya başladı Meridiean Adventure Dive ile farklı bir deneyim yaşamak isteyen tüm dalış arkadaşlarımız için eğlenceli hem eğitim için hem de dalış tecrübesini arttırmak için  son derece makul keyifli sakin güzel bir ilçe .

Sizlerinde bu deneyimi tatmasını çok isterim .

 

Sevgilerimle Dalın sağlıcakla

 

Erkan Mehmet Utku

 


 

Meridain Adventure Dive Dersahanesi




 

Havuz 50 metre uzunluk 1,20 metreden başlana 6 metrede sonlanıyor eğitimler için ideal

Havuz kenarında bulunan soyunma odalarımız

 


 



 

                                  

7 mm aqualung marka önde fermuarlı hem kadın hem de erkek modeli misafirlerimiz için hazırlar.

 

                      


 

Tüpler 11,1 lt alüminyum olup bir sonraki güne hazır bir şekilde dalış sıralarını bekliyorlar . 4 adet bauer kompresör her an tüp doldurmaya hazırlar bakımları yapılmış ve filtreleri saatleri kontrol altında olup devamlı düzenli bir şekilde değiştirilmektedir.

 


Malzemeler kişisel dalış ekipmanınızdan farklı değildir. Hepsi gün sonunda temizlenip bir sonraki gün dalış için hazırlanırlar . Denge yelekleri sırttan şişme olup kendinden ağrılık cepli model tercih edilmiştir.

 


















 




Bazı Oyuncaklar 



 

 

 

                                        Habitat tv çekimleriden

 

                                        https://www.youtube.com/watch?v=IIPQR1Vp4t8